Bildungstudent Bé aan het woord: "Een uiting van mijn leerproces voor de module energie."

Kun je jezelf even voorstellen?

Ik ben Bé en ik ben 25 jaar. Ik heb een bachelor architectuur afgerond aan de TU Delft en begin dit jaar ben ik begonnen aan het Bildung Halfjaarprogramma van De Bildung Academie.

Waarom ben je het Bildung Halfjaarprogramma gaan doen?

Ik heb heel veel getwijfeld over mijn studiekeuze. Ik vond mijn bachelor heel erg leuk, maar ik miste de aansluiting van mijn studie met de maatschappij en met de actualiteit. Ik wilde de wereld om mij heen beter leren begrijpen, en daardoor mijzelf en mijn keuzes ook beter leren begrijpen. En het trok mij heel erg aan dat je bij De Bildung Academie niet alleen maar theorie in je hoofd gestampt krijgt, maar dat er aan die theorie ook praktische opdrachten verbonden zitten zodat je wat je leert niet alleen met je intellect, maar ook met je handen even aanraakt. Die speelsheid van leren en fouten durven maken, daar had ik heel erg veel zin in.

Waarvoor heb je dit filmpje gemaakt?

Dit filmpje is een uiting van mijn leerproces van de module die ik heb gedaan over energie. De energiemodule ging met name over duurzaamheid en hoe je te verhouden tot de wereld in transitie, maar het ging ook over je eigen persoonlijke energie en hoe je die kunt bewaken en over energie/dynamiek tussen mensen. Ik vond het heel lastig om aan het einde van de module expressie te geven aan mijn leerproces, en omdat ik altijd heb gedanst in mijn leven heb ik geprobeerd om te reflecteren op mijn leerproces door die te vertalen naar bewegingen.

Wat betekende dit voor jou om te maken en te delen?

In het begin vond ik het verschrikkelijk om terug te zien, maar door alle positieve reacties zie ik er nu ook de kracht van. Je kunt in het filmpje zien dat het een proces is geweest van proberen, er niet in geloven en toch maar weer doorgaan. Je ziet aan mijn bewegingen dat ik er zelf steeds meer in ga geloven. Ik vind het ook leuk om te merken dat mensen er allerlei andere dingen in zien die ik zelf niet bewust bedacht heb, dat het een gesprek is tussen de 2 en dat ik krachtig kan zijn, maar ook soms met de pakken neerzit.

Wat heeft Bildung jou gebracht dus ver?

Ik ben door Bildung een stuk opener geworden, omdat ik mezelf meer accepteer zoals ik ben. Ik neem meer zeggenschap over mijn leven en mijn keuzes. Ik weet beter waar ik voor sta en wat mijn valkuilen zijn en ik kan er beter mee omgaan als ik het ergens niet mee eens ben of iets niet op kan lossen.

Waarom zou jij Bildung aanraden?

Ik denk dat iedereen wel een Bildung Halfjaarprogramma kan gebruiken. Op de universiteit leer je veel, maar je leert niet hoe je je tot al die kennis kunt verhouden. Je leert niet waar de kern van onze samenleving op gebaseerd is, of wat je eigen waarden en patronen zijn en waar die vandaan komen. Je leert niet om te ondernemen, hoe je kunt leren om fouten te maken, et cetera.

Bij De Bildung Academie word je heel erg uitgedaagd om dat allemaal wel te doen, op een hele speelse manier, dat gun ik iedereen.

Benieuwd naar het programma? Meer informatie vind je hier.

Op de hoogte blijven?
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Nieuwsbrief gerelateerd op:
Bedankt voor je inschrijving op onze nieuwsbrief! We hebben je een mail toegestuurd met de bevestiging.
Oops! Something went wrong while submitting the form.