Download de brochure

This is some text inside of a div block.
No items found.

Bildung Halfjaar-programma

11 uur p/w
Amsterdam
€ 
1750
 • Een programma speciaal voor studenten en young-professionals
 • Krijg hulp en inspiratie van experts uit de kunstwereld, het bedrijfsleven en de wetenschap
 • Werk aan je persoonlijke en professionele groei

Wat is het Halfjaarprogramma?

In het kort

Voor studenten en young professionals

Het programma is voor studenten, mensen in een tussenjaar of professionals die werkend zijn. De meeste deelnemers komen van het hbo of wo en hebben allerlei verschillende achtergronden.

Inspiratie van experts

Je krijgt een hoop inspiratie en hulp van experts uit de kunstwereld, het bedrijfsleven en de wetenschap. Bijvoorbeeld over onderwerpen als identiteit, overtuigingskracht en creativiteit.

Iedere maandag in Amsterdam

Het programma vindt plaats op iedere maandag tussen 10:00 en 17:00 uur. Je bent in totaal ongeveer 11 uur per week bezig met het programma.

Persoonlijke en professionele groei

Na dit programma begrijp je beter wie je bent en waar je naartoe wilt. Je werkt aan je persoonlijke-professionele ontwikkeling en versterkt jouw bijdrage aan de maatschappij.

Meer informatie over dit programma?

Het programma in 1 minuut

Bildung Halfjaar-programma

Het programma

Hoe ziet het programma eruit en wat ga ik leren?

Het programma bestaat uit vier in elkaar overvloeiende leerlijnen, die we aftrappen met twee introdagen en afsluiten met een eindshow en de ontvangst van jouw Bildung certificaat.

Kick-off: Intro

We kickstarten het programma met twee feestelijke introdagen in het teken van kennismaking met de groep en het bepalen van jouw persoonlijke startpunt.

Module: Identiteit

Wat houdt deze leerlijn in?

Deze leerlijn gaat over jouw identiteit en persoonlijke ontwikkeling. Je leert je eigen krachten kennen en versterken. Hoe ben jij gevormd door je cultuur, opvoeding en ons maatschappelijk systeem? Wat is jouw missie en visie? Je leert constructief denken en omgaan met verschillen, irritaties en
vooroordelen.

Met o.a. gastdocent: Jaap Voigt

Wat is bezieling en hoe druk je dat uit? Jaap was ooit geoloog en professioneel hockeyspeler. Hij geeft zijn studenten mee: jullie denken dat je moet worden wat de buitenwereld van je verwacht, willen jullie daarmee stoppen?

Module: Expressie

Wat houdt deze leerlijn in?

Wat verstaan we onder expressie? Hoe vertaal je een concept naar woorden of beelden? In deze leerlijn leer je jouw passies en denkbeelden kennen én uiten op een manier die goed bij jou past. Werk aan je overtuigingskracht en zelfvertrouwen met spreken, schrijven en debatteren.

Met o.a. gastdocent: Marijn Moerman

Marijn is theaterdocent en filosoof. Expressie gaat niet over extravert zijn, maar over het vinden van een uitdrukkingsvorm die past bij jouw beleving, gevoel en gedachten. Hoe ontwikkel je jouw eigen creativiteit?

Module: Transitie

Wat houdt deze leerlijn in?

In deze leerlijn vergroot je jouw kennis over actuele thema’s die effect hebben op ons persoonlijke leven en die onze maatschappij vormgeven. Zoals digitalisering, discriminatie en klimaatverandering. Je leert jouw eigen oordeel vormen en onderbouwen.

Met o.a. gastdocent: Haroon Sheikh

Haroon is bijzonder hoogleraar Strategic Governance of Global Technologies en doet onderzoek naar de kansen en gevolgen van kunstmatige intelligentie voor de samenleving en economie. Wat betekent AI voor de wereld, voor Nederland en voor jouzelf? Hoe gaan we hier samen mee om?


Module: Impact

Wat houdt deze leerlijn in?

In deze module vorm je met alles wat je hebt geleerd keuzes over wat jij belangrijk vindt. Vanuit daar leer je hoe je overgaat tot actie. We gebruiken methodes als deep democracy en visualisaties om je te helpen bij het maken van impact in je persoonlijke-professionele leven en in de maatschappij.


Met o.a. gastdocent: Tiffany Gritzalis

De kunst van verhalen vertellen is eeuwenoud. Als toegepast psycholoog en trainer weet Tiffany dat storytelling kan helpen om te verbinden met jezelf, de ander en de wereld. Hoe schrijf en vertel je een verhaal met impact?

Afsluiting: Outro

We sluiten het programma af met een eindshow en de ontvangst van jouw Bildung certificaat. We toetsen niet op cijfers, we ontwikkelen o.a. zelfkennis, creativiteit, discipline, verbindende kracht en growth mindset. Dus geen tentamens, maar een portfolio dat je gedurende het programma opbouwt.


Jouw Bildung certificaat


Je ontvangt jouw Bildung certificaat als je portfolio volledig is, bestaande uit:

 • Je presentatie tijdens de eindshow, zoals een expositie, film of workshop
 • Je verkregen 360 graden feedback op je ontwikkeling en je geformuleerde leerdoelen
 • Je reflectie op je eigen ontwikkeling
Locatie en datum

Waar het plaatsvindt

Fysieke locaties

Het programma vindt plaats in Amsterdam, bij CREA op de Nieuwe Achtergracht 170. We gebruiken ook andere inspirerende locaties in de stad en jij geeft je eigen onderwijs vorm met jouw inbreng over bijvoorbeeld trainers en locaties.

Start- en einddatum

De volgende ronde van het Bildung Halfjaarprogramma start in 2025. De precieze startdata worden later bekend gemaakt.

Wat je eruit haalt

Persoonlijk en open onderwijs

Goed onderwijs draait niet om cijfers. We ontwikkelen onder andere zelfkennis, verbindende kracht, creativiteit, discipline en growth mindset om goed te kunnen functioneren en een betekenisvol leven te leiden.

Maak keuzes die bij jou passen

Ontdek meer over wie jij bent en wat je belangrijk vindt. Met het programma vergroot je jouw professionele vaardigheden, interdisciplinaire kennis en netwerk om beter richting te kunnen geven aan je persoonlijke en werkende leven.

Leer jezelf overtuigend uiten

Zelfexpressie met overtuiging. Je leert jouw passies en denkbeelden beter kennen én uiten op een inspirerende manier bij jou past. Bouw aan je zelfvertrouwen tijdens presenteren, schrijven en debatteren.

Versterk jouw bijdrage aan de maatschappij

Vanuit persoonlijke transformatie naar maatschappelijke transformatie. Onderzoek maatschappelijke uitdagingen samen met jouw coaches, medestudenten en experts. Zoals het effect van digitalisering op jouw leven, seksualiteit, inclusie en duurzaamheid.

Bouw duurzame relaties op

In verbinding met jezelf en met anderen ga je open gesprekken aan en bouw je duurzame relaties op. Geen massa colleges, maar creatieve werkvormen met aandacht voor een open en veilige onderlinge sfeer.

Trainers en gastdocenten

Laat je verrassen en inspireren

Een bildungtrainer van De Bildung Academie begeleidt je tijdens leergang op inhoudelijk en organisatorisch gebied. Daarnaast leveren gastexperts uit Het Bildung Netwerk een inspirerende bijdrage. We bewegen ons in het onderwijs, de wetenschap, de kunst, de publieke sector en het duurzame bedrijfsleven.

Leonie Moraal

Bildung gids
Ondernemer

This is some text inside of a div block.

Jan Geurtz

Bildungdocent en schrijver
Leraar Tibetaans Boeddhisme

This is some text inside of a div block.

Haroon Sheikh

Bildungdocent en wetenschapper
Bijzonder Hoogleraar

This is some text inside of a div block.

Wiek Huibers

Bildung gids
Alumnus

This is some text inside of a div block.

Hans Schnitzler

Bildungdocent en Filosoof
Schrijver

This is some text inside of a div block.

Merel Overgaag

Bildungdocent en coach
Creative concept developer

This is some text inside of a div block.

Jaap Voigt

Bildungdocent en Inspirator
Bezieling

This is some text inside of a div block.

Tiffany Gritzalis

Projectcoördinator en Bildungcoach
Toegepast Psycholoog

This is some text inside of a div block.

Klaas van Egmond

Bildungdocent en spreker
Hoogleraar Milieukunde

This is some text inside of a div block.

Marijn Moerman

Bildung- en theaterdocent
Filosoof

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Onze alumni

Dit zijn verhalen van andere deelnemers

Odette Kuipers
Alumna | Sociale wetenschappen
Vincent Vegt
Alumnus | Bedrijfskunde
Ylke van der Zwet
Alumna | Sterrenkunde
Pablo Cantatore
Alumnus | Kunstenaar
Ammeke Kateman
Islamwetenschapper | Universiteit van Amsterdam
Michiel Beenen
Alumnus | StadsMakers | Fysiotherapie
Anne van der Krol
Alumna | A Broader Mind | Vorming in Vloeibare Tijden
Roos Herings
Alumna Halfjaarprogramma | Student psychologie
Floris Witteveen
Alumnus | Halfjaarprogramma | Communicatiewetenschap

Odette Kuipers

Alumna | Sociale wetenschappen

Bildung betekent voor mij je persoonlijke ontwikkeling een dikke boost geven. Het in de praktijk brengen van kennis, je eigen krachten en zwaktes ontdekken en leren hoe je die kunt vormgeven in de maatschappij van nu.

Vincent Vegt

Alumnus | Bedrijfskunde

Wat ik leuk vind aan het Halfjaarprogramma is dat je in een groep met enthousiaste mensen terechtkomt die allemaal op een bepaalde manier aan zichzelf willen werken en van elkaar willen leren.‍

Ylke van der Zwet

Alumna | Sterrenkunde

Ik leerde o.a. over deep democracy, storytelling, bezieling en ontwikkelde ik mijn creativiteit, kritische blik en verbindende krachten. Ik begrijp nu beter hoe ik vaardigheden impact kan maken op individueel en maatschappelijk niveau. Absolute aanrader!‍

Pablo Cantatore

Alumnus | Kunstenaar

Je krijgt toegang tot de mogelijkheden, handvatten en een groot netwerk om na te denken over concepten die de stad mooier maken. Ik heb door mee te doen aan Ambassadeurs van Amsterdam besloten om niet te gaan studeren en mijn eigen pad te kiezen.

Ammeke Kateman

Islamwetenschapper | Universiteit van Amsterdam

Leren over je eigen stemgebruik, houding/gebaren en spreekstijl is soms confronterend, maar ook bevrijdend. De groep was hecht en solidair, en we hielpen elkaar om verder te komen. Een bijzondere, maar ook gewoon erg leuke ervaring. Er viel gelukkig veel te lachen.‍

Michiel Beenen

Alumnus | StadsMakers | Fysiotherapie

Ik het vond het erg tof om door mijn deelname aan StadsMakers met veel verschillende organisaties en mensen in contact te komen dat mijn netwerk vergrootte. Daarnaast zie ik nu in dat er ontzettend veel mogelijk is als je jezelf er maar voor inzet.

Anne van der Krol

Alumna | A Broader Mind | Vorming in Vloeibare Tijden

Mijn eerste kennismaking met de Bildung Academie was direct een verademing, ik voelde direct vuur. Onderwijs dat al je zintuigen aanzet, jouw continue persoonlijke ontwikkeling als uitgangspositie neemt zonder onze (onzichtbare) omgeving uit het oog te verliezen.

Roos Herings

Alumna Halfjaarprogramma | Student psychologie

Het Halfjaarprogramma is een vrije, innovatieve leeromgeving, die je stimuleert in contact te komen met jezelf, de mensen om je heen en de wereld om je heen. Ik heb mijn eigen stem leren kennen en meer vertrouwen gekregen in het bewandelen van mijn eigen pad.

Floris Witteveen

Alumnus | Halfjaarprogramma | Communicatiewetenschap

Ik vond het Bildung Halfjaarprogramma super waardevol. Het gaf me de kans om me op nieuwe terreinen te ontwikkelen, die in het reguliere aanbod niet altijd aandacht krijgen. Ik begrijp beter wie ik ben, hoe ik me verhoud tot anderen en wat ik wil betekenen in deze wereld.

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Eenmalige betaling of in 3 termijnen

Het is mogelijk om het bedrag in één keer of in drie termijnen te betalen. Je betaalt dan elke maand een vast bedrag. De eerste termijn betaal je voor de start van het programma.

Wij kunnen je altijd helpen om het gesprek aan te gaan met je werkgever over mogelijkheden om het passend te maken binnen je eventuele loopbaanbudget.

1750

1575

1750

1750

(excl. btw)

10% korting als je het in één keer betaalt

10% korting als je in één keer betaalt en tot de eerste 10 toegelaten deelnemers behoort.

 • Maak keuzes die bij jou passen

 • Leer jezelf overtuigend uiten

 • Versterk jouw bijdrage aan de maatschappij

 • Bouw duurzame relaties op

584 per termijn

584 per termijn

(excl. btw)
 • Maak keuzes die bij jou passen

 • Leer jezelf overtuigend uiten

 • Versterk jouw bijdrage aan de maatschappij

 • Bouw duurzame relaties op

Plan info gesprek

Is dit het programma voor jou?

Wil je deelnemen aan het programma of heb je interesse, maar zijn nog niet al je vragen beantwoord? Plan jouw persoonlijke informatiegesprek van 15 min.

Hierin is alle ruimte voor jouw vragen en vertellen we je meer over de aanmeldprocedure.

No items found.

Helaas, de inschrijfperiode is verlopen.

Wil jij updates rondom dit programma en het volgende inschrijfmoment ontvangen? Laat dan je e-mail achter en we houden je op de hoogte!

Veelgestelde vragen

Vragen over het programma?

Hier lees je de meest gestelde vragen over Bildung Halfjaar-programma.

Kan ik het programma combineren met studie en/of werk?

Het programma vindt plaats op iedere maandag tussen 10:00 uur en 17:00 uur. Je bent ongeveer 11 uur per week bezig met dit programma.

Volg je op maandagen een vak of heb je een vaste werkdag? Wij kunnen je helpen om het gesprek aan te gaan met je werkgever of iemand binnen je studie, ook om het passend te maken in je planning en je eventuele loopbaanbudget.

Wat zijn de kosten?

De totale kosten voor dit programma bedragen € 1.750,- (vrij van BTW). Het is mogelijk om het bedrag in één keer of in drie termijnen te betalen. Wij kunnen je helpen om het gesprek aan te gaan met je werkgever of iemand binnen je studie om het programma passend te maken in je planning en je eventuele loopbaanbudget.

Hoe is de sfeer?

Bij De Bildung Academie werk je in verbinding met jezelf en met andere mensen aan je persoonlijke-professionele ontwikkeling en maatschappelijke uitdagingen. We besteden daarom veel aandacht aan een veilige, open en verbonden sfeer onderling. We zorgen dat er ruimte is om jezelf te zijn en de ander te leren kennen.

Wat gebeurt er na het programma?

Na het volgen van een programma, nodigen we je uit voor Het Bildung Netwerk. Een collectief van mensen en organisaties met de wil om in verbinding met zichzelf en anderen maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen. Samen bouwen we aan de universiteit van de 21e eeuw: het ideaalbeeld van onderwijs, leren & ontwikkelen.

Het Bildung Netwerk biedt jou: 

 • De mogelijkheid om met jouw inbreng te bouwen aan nieuw onderwijs en en ontwikkeltrajecten
 • Toegang tot vernieuwende ideeën en creatieve werkvormen over persoonsvorming uit ons levend manifest
 • Op de hoogte van nieuwe progamma's voor jou als deelnemer, trainer of coach
 • Opdrachten en vacatures bij aangesloten organisaties

Lees hier meer over Het Bildung Netwerk.

Wat is De Bildung Academie?

De Bildung Academie ontwikkelt programma’s en biedt training, coaching en advies rondom persoonlijke-professionele ontwikkeling en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. 

In onze ideale wereld brengen we zo veel mogelijk mensen in contact met zichzelf en in verbinding met anderen. Als collectief pakken zij persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen aan.

Daarom bouwen we aan de universiteit van de 21e eeuw. Dat doen we samen met Het Bildung Netwerk: een community die bestaat uit nieuwe generaties studenten en (young) professionals, docenten, kunstenaars, wetenschappers en organisaties binnen de publieke sector, het onderwijs en het duurzame bedrijfsleven.

Waar volg ik het programma?

Het programma vindt plaats in Amsterdam, bij CREA op de Nieuwe Achtergracht 170. We gebruiken ook andere inspirerende locaties in de stad en jij geeft je eigen onderwijs vorm met jouw inbreng over bijvoorbeeld trainers en locaties.

Hoe werkt de aanmeldprocedure?

 1. Persoonlijk informatiegesprek
  Om te verkennen of het programma aansluit op jouw leerbehoeftes, plan een persoonlijk en vrijblijvend informatiegesprek (5-15 min.)
 2. Inschrijving
  Ben je enthousiast? Dan ontvang je per mail jouw inschrijflink waarbij je jouw motivatie en leerdoelen aanlevert.
 3. Matchingsgesprek
  Nadat we jouw motivatie hebben ontvangen, plannen we een matchingsgesprek (30-45 min.) waarin we jouw geformuleerde leerdoelen concreet vertalen naar het programma. Jouw persoonlijke input vormt de basis van ons onderwijs.
 4. Toelating
  Kort na je matchingsgesprek hoor je van ons of je bent toegelaten tot het programma.
 5. Overeenkomst
  Als je na bericht van toelating jouw onderwijsovereenkomst tekent, ben je officieel deelnemer van het programma!

Hoe werkt toetsing en krijg ik een diploma?

Het Bildung-toetsen gaat over reflecteren en vooruitkijken. Daarvoor gebruiken we methodes zoals 360 graden feedback en vertaal je de door jou opgedane kennis en ervaring in een creatieve materialisatie: een presentatie voor een extern publiek van alumni, ouders en vrienden

Geen meerkeuzetentamens dus, maar een portfolio dat je gedurende het programma opbouwt. Bestaande uit:

 • je gemaakte opdrachten;
 • je materialisatiepresentatie zoals een expositie, film of workshop;
 • verkregen 360 graden feedback op je ontwikkeling en je geformuleerde leerdoelen;
 • je logboek waarin je gestructureerd reflecteert op je eigen ontwikkeling.

Als je portfolio volledig is, ontvang je na afloop van het halfjaar je bildungcertificaat!

Wat is Bildung?

Bildung is je actief, bewust en ethisch verhouden tot je innerlijke zelf, de ander en de wereld. Het staat voor het ideaal dat mensen zich zo breed mogelijk persoonlijk ontwikkelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.

Wij hebben ons laten inspireren door het gedachtegoed van klassieke bildungsdenkers als Wilhelm von Humboldt (1767 - 1835) en Theodor Adorno (1903-1969), maar ook door hedendaagse denkers als Gert Biesta, Martha Nussbaum en Roman Krznaric.

Lees meer over Bildung en onze ontstaansgeschiedenis

Nog verder kijken?

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Masterclass Retorica

Kosteloos
5
 maanden
4 uur p/w
Amsterdam

Tijdens deze masterclass onderzoek je hoe je vanuit jouw persoonlijkheid overtuigend vertelt en hoe je mensen meeneemt in jouw verhaal. Ga aan de slag met je stemgebruik, houding en tekstopbouw.

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Grensverleggers

Kosteloos
2
 maanden
6 uur p/w
Nederland

In twee trainingsweekenden samen met jongeren uit het hele land stomen wij je klaar op het gebied van leiderschap, dialoog en samenwerking. Ontwikkel jouw vernieuwende ideeën voor de maatschappij.