Download de brochure

This is some text inside of a div block.
Volgende editie: 
January 2025

Bildung voor Docenten

Amsterdam
€ 
2450

Je voelt dat onderwijs zoveel meer kan zijn. Je wilt jouw leerlingen en studenten écht raken en door hen geraakt worden. Niet alleen focussen op cijfers, maar jongeren leren om samen met anderen richting aan hun leven te geven en maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen.

Tijdens de leergang Bildung voor Docenten experimenteer je samen met andere docenten van het vo, mbo, hbo en wo uit het hele land met nieuwe vaardigheden, houdingen, kennis en gedrag.

Wat is Bildung voor Docenten?

In het kort

Voor docenten in het vo, mbo, hbo en wo

Dit programma is voor leraren en docenten in het vo, mbo, hbo en wo, die de wil hebben om in hun persoonlijke en professionele leven meer focus te leggen op persoonsvorming en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef.

Aan de slag met Bildung

Bildung biedt jongeren de houding en competenties om zich bewust en actief te verhouden tot zichzelf, elkaar en de wereld. Aan de hand van interactieve werkvormen onderzoeken we wat Bildung voor jou als docent betekent en hoe je ermee aan de slag kunt.

Acht bijeenkomsten in een half jaar

Het programma bestaat uit acht fysieke bijeenkomsten van drie uur, verspreid over zes maanden en vindt plaats op een van de (partner)locaties van De Bildung Academie in Amsterdam.

Innovatief onderwijs in de praktijk

Je maakt kennis met inspirerende voorbeelden van bildungsonderwijs en belangrijke pedagogische en didactische bildungprincipes. Zo ontwikkel je jezelf als vakdocent én je ontdekt als collega, werknemer en veranderaar nieuwe kansen binnen jouw organisatie.

Meer informatie over dit programma?

Het programma in 1 minuut

Bildung voor Docenten

Het programma

Hoe ziet het programma eruit en wat ga ik leren?

In deze leergang onderzoek je samen met andere veranderingsgezinde docenten wat Bildung voor jou betekent en hoe je het concreet maakt binnen jouw onderwijs. Hierbij focussen we op vier dimensies:

Module: Bildung als eigentijds ideaal

Wat houdt deze dimensie in?

Bij deze dimensie draait het om het ontwikkelen en kunnen uitdragen van een eigen visie op Bildung als cruciaal onderdeel van eigentijds onderwijs. We onderzoeken de relatie tussen Bildung en actuele educatieve termen als burgerschap, studentenwelzijn en 21st century skills samen met urgente
uitdagingen als polarisatie en digitalisering in het klaslokaal.

Vraagstukken die we o.a. samen onderzoeken:

Wat is de oorsprong van het bildungsideaal? Wat is de betekenis van Bildung in deze tijd? En waarom is het nu misschien wel belangrijker dan ooit?

Module: Bildung als onderwijspraktijk

Wat houdt deze dimensie in?

Bildung vraagt om nieuw onderwijs. Deze dimensie focust op de vertaling van Bildung als ideaal naar de les van alledag. Je maakt kennis met belangrijke didactische en pedagogische bildungprincipes, leert praktijkvoorbeelden kennen en verbindt kennis en ervaring uit bijvoorbeeld de kunst, het bedrijfsleven, de sport, wetenschap en coaching met jouw lespraktijk. Je experimenteert binnen jouw eigen lessen met jouw persoonlijke leervragen en nieuwe verworven inzichten; leren door te doen.

Vraagstukken die we o.a. samen onderzoeken:

Hoe begeleid je jongeren bij het ontwikkelen van hun empathische, expressieve, ethische en creatieve vermogens? Hoe zorg je voor inspiratie en motivatie bij je leerlingen?

Module: Bildung als organisatieprincipe

Wat houdt deze dimensie in?

Bildung is het meest gebaat bij een integrale benadering, niet iets wat zich binnen één los vak of een kleine werkgroep afspeelt. Deze dimensie gaat over de vraag wat er binnen een onderwijsorganisatie aanwezig moet zijn om Bildung waar te maken. Je ontwikkelt jezelf binnen jouw rol als vakdocent én als collega, werknemer en veranderaar.

Vraagstukken die we o.a. samen onderzoeken:

Wat vraagt Bildung van directieleden en collega’s? Aan welke praktische en formele voorwaarden moet voldaan zijn om Bildung tot een levende praktijk te maken? Welke kansen zie je binnen jouw instelling?

Afsluiting: Jouw eigen Bildung

Wat houdt deze dimensie in?

Voor Bildung geldt: practice what you preach. Bij deze dimensie staan daarom jouw waarden, talenten, kwaliteiten en valkuilen centraal. Jouw eigen Bildung. Je onderzoekt jouw vorming als docent en bepaalt welke doelen je jezelf na de leergang wilt stellen.

Vraagstukken die we o.a. samen onderzoeken:

Wie of wat heeft jou gevormd tot de docent die je nu bent? Wat is jouw oorspronkelijke motivatie om het onderwijs in te gaan? Waar liggen de grenzen van jouw comfortzone en hoe vaak durf je daar in je lessen overheen te gaan?

Locatie en datum

Waar het plaatsvindt

Fysieke locaties

Het programma vindt plaats op een van de (partner)locaties van De Bildung Academie in Amsterdam. De precieze locatie volgt en is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Start- en einddatum

De volgende editie van de leergang Bildung voor Docenten loopt van januari 2025 t/m juni 2025.

Schrijf je in voor 
1
 
November 2024
12
 plekken over
Deze editie is bijna vol

Bildung voor Docenten

January 2025

-

June 2025

true
Wat je eruit haalt

Persoonlijk en open onderwijs

Tijdens deze leergang is er veel ruimte voor eigen inbreng. Aan de hand van jouw behoeften, vragen en uitdagingen geven we dit programma mede vorm. Inspiratie, bewustwording en ervaren staat daarbij centraal.

Inspiratie uit verschillende disciplines

Bildung is transdisciplinair, ervaringsgericht en legt de nadruk op de verbinding van theorie en praktijk. Tijdens het programma brengen gastexperts uit diverse maatschappelijke domeinen zoals de politiek, de wetenschap of de kunst nieuwe perspectieven in om naar naar jouw docentrol en het onderwijs te
kijken.

Jouw bildungpotentieel

Je ontwikkelt een eigen onderbouwde visie op Bildung en leert manieren kennen waarop jij kunt bijdragen aan de persoonsvorming en het maatschappelijk bewustzijn van je leerlingen of studenten, vanuit de verschillende docentrollen die je vervult.

Realisatie van nieuw onderwijs

Na deze leergang ben je je bewust van de bijdrage die jij kunt leveren en weet je kansen te benutten in het realiseren van bildungonderwijs binnen jouw organisatie als onderwijsprofessional, collega én veranderaar.

Verbinding met veranderingsgezinde docenten

Je verbindt met een netwerk van bildunggedreven mensen waarin je inspiratie opdoet en ervaringen of best practices uitwisselt waarmee je jouw lespraktijk en persoonlijke-professionele ontwikkeling blijft verrijken.

Trainers en gastdocenten

Laat je verrassen en inspireren

Een bildungtrainer van De Bildung Academie begeleidt je tijdens leergang op inhoudelijk en organisatorisch gebied. Daarnaast leveren gastexperts uit Het Bildung Netwerk een inspirerende bijdrage. We bewegen ons in het onderwijs, de wetenschap, de kunst, de publieke sector en het duurzame bedrijfsleven.

No items found.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
Onze alumni
No items found.
No items found.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.
2450

2450

2450

(excl. btw)

10% korting als je het in één keer betaalt

Schrijf je in voor 
1
 
November 2024
12
 plekken over
Deze editie is bijna vol

Bildung voor Docenten

January 2025

-

June 2025

1225 per termijn

1225 per termijn

(excl. btw)
Schrijf je in voor 
1
 
November 2024
12
 plekken over
Deze editie is bijna vol

Bildung voor Docenten

January 2025

-

June 2025

Plan info gesprek

Is dit het programma voor jou?

Wil je deelnemen aan het programma of heb je interesse, maar zijn nog niet al je vragen beantwoord? Plan jouw persoonlijke informatiegesprek van 15 min.

Hierin is alle ruimte voor jouw vragen en vertellen we je meer over de aanmeldprocedure.

Helaas, de inschrijfperiode is verlopen.

Wil jij updates rondom dit programma en het volgende inschrijfmoment ontvangen? Laat dan je e-mail achter en we houden je op de hoogte!

Veelgestelde vragen

Vragen over het programma?

Hier lees je de meest gestelde vragen over Bildung voor Docenten.

Wat is de intensiteit van het programma?

Het programma bestaat uit acht fysieke bijeenkomsten van drie uur, verspreid over zes maanden. Naast de bijeenkomsten besteed je tussen iedere bijeenkomsten ongeveer twee à drie uur aan het uitvoeren van voorbereidende opdrachten en het lezen/bekijken van verdiepende bronnen en materialen.

Waar vindt het programma plaats?

Het programma vindt plaats op een van de (partner)locaties van De Bildung Academie in Amsterdam. De precieze locatie volgt en is afhankelijk van het aantal deelnemers.

Ontvang je een certificaat?

Na afloop van de leergang ontvang je een certificaat van deelname indien:

 • Je minstens zeven van de acht bijeenkomsten aanwezig bent geweest.
 • Je alle opdrachten tijdig en volledig heb volbracht.

Is dit programma ook mogelijk als 1-op-1 traject of als organisatietraject?

1-op-1 traject
Ga samen met een Bildung-professional aan de slag om de vier Bildung-dimensies te verbinden met jouw onderwijspraktijk en werk aan jouw persoonlijk-professionele ontwikkeling. Je kunt de leergang Bildung voor Docenten ook als 1-op-1 traject volgen, neem hierover contact met ons op.

Organisatietraject
Je kunt de leergang Bildung voor Docenten ook samen met collega's volgen. Verbind de Bildung-dimensies direct met jullie organisatiecultuur, uitdagingen en werkwijzen. Neem gerust contact met ons op, dan verkennen we samen over wat een traject voor jou en jouw organisatie van meerwaarde maakt.

Wat is Bildung?

Bildung is je actief, bewust en ethisch verhouden tot je innerlijke zelf, de ander en de wereld. Het staat voor het ideaal dat mensen zich zo breed mogelijk persoonlijk ontwikkelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.

Wij hebben ons laten inspireren door het gedachtegoed van klassieke bildungsdenkers als Wilhelm von Humboldt (1767 - 1835) en Theodor Adorno (1903-1969), maar ook door hedendaagse denkers als Gert Biesta, Martha Nussbaum en Roman Krznaric.

Lees meer over Bildung en onze ontstaansgeschiedenis

Wat zijn de precieze programma data?

De eerstvolgende editie start in januari 2025. De precieze programmadata staan vermeld in de brochure, die je bovenaan de pagina kan downloaden.

Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?

 1. Online aanmelden
  Enthousiast geworden? Je meldt jezelf via deze link aan voor de leergang Bildung voor Docenten.
 2. Matchingsgesprek
  Na je aanmelding vindt er een telefonisch matchingsgesprek (25 - 30 min.) plaats waarin we kennismaken en verkennen hoe jouw leerbehoeftes aansluiten op het programma. Hierbij is ook alle ruimte voor eventuele vragen.
 3. Leergangovereenkomst
  Zien we allebei een match? Dan ontvang je de leergangovereenkomst en ben je na ondertekening daarvan officieel toegelaten tot het programma.

Wat zijn de kosten?

De totale kosten van dit traject bedragen € 2450,- (exclusief BTW). Het is mogelijk om het bedrag in één keer of in twee termijnen te betalen.

Wat gebeurt er na het programma?

Na het volgen van een programma, nodigen we je uit voor Het Bildung Netwerk. Een collectief van mensen en organisaties met de wil om in verbinding met zichzelf en anderen maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen. Samen bouwen we aan de universiteit van de 21e eeuw: het ideaalbeeld van onderwijs, leren & ontwikkelen.

Het Bildung Netwerk biedt jou: 

 • De mogelijkheid om met jouw inbreng te bouwen aan nieuw onderwijs en en ontwikkeltrajecten
 • Toegang tot vernieuwende ideeën en creatieve werkvormen over persoonsvorming uit ons levend manifest
 • Op de hoogte van nieuwe progamma's voor jou als deelnemer, trainer of coach
 • Opdrachten en vacatures bij aangesloten organisaties

Lees hier meer over Het Bildung Netwerk.

Wat is De Bildung Academie?

De Bildung Academie ontwikkelt programma’s en biedt training, coaching en advies rondom persoonlijke-professionele ontwikkeling en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. 

In onze ideale wereld brengen we zo veel mogelijk mensen in contact met zichzelf en in verbinding met anderen. Als collectief pakken zij persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen aan.

Daarom bouwen we aan de universiteit van de 21e eeuw. Dat doen we samen met Het Bildung Netwerk: een community die bestaat uit nieuwe generaties studenten en (young) professionals, docenten, kunstenaars, wetenschappers en organisaties binnen de publieke sector, het onderwijs en het duurzame bedrijfsleven.

Nog verder kijken?

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Bildung Halfjaar-programma

Kosteloos
6
 maanden
11 uur p/w
Amsterdam

In verbinding met jezelf, andere studenten of young professionals een half jaar aan de slag met je persoonlijke-professionele ontwikkeling en maatschappelijke uitdagingen.