Advies voor organisaties

Verrijk, verbreed en verscherp je ambities

Werken aan nieuwe manieren van leren en organiseren gaat gepaard met uitdagingen. Bijvoorbeeld bij het ontwikkelen van een traineeship, een bottom-up jongerenprogramma of strategiebepaling om de doorloop van goede mensen te beperken.

Wij nemen onze brede kennis en ervaring, nieuwste inzichten en praktijkvoorbeelden mee om de ambities van jouw organisatie te realiseren in kortlopende of langdurige adviestrajecten.

Bildung advies bij onderwijs, leren & ontwikkelen

We bieden advies op het gebied van onderwijs, leren en ontwikkelen, strategie en organisatie. Wat kan dit betekenen voor jouw organisatie?

 • een concrete visie en hoe deze te realiseren op het gebied van leren en ontwikkelen;
 • werkvormen & best practices om Bildung op een doeltreffende manier te implementeren;
 • procesbegeleiding om jullie ambities rondom onderwijs, leren en ontwikkelen te verwezenlijken;
 • goede training en voorbereiding voor de professionele ontwikkeling van jezelf, jouw teamleden en werknemers.
Het Bildung Netwerk

Bijdragen aan elk onderdeel van het ontwikkelproces

Onze adviseurs zijn ervaren procesbegeleiders. We adviseren bij diverse vraagstukken over Bildung en aangrenzende thema’s zoals democratisch burgerschap, (mentaal) welzijn, jongerenparticipatie, onboarding & retainment van medewerkers, onderwijsinnovatie en blended learning.

We schrijven, bevragen, delen expertise, sparren of modereren gegeven de ontwikkelingen van het project. Hierbij focussen we in het bijzonder op het behalen en borgen van kwaliteit.

Hoe we werken

Bildung als ideaal, strategie, methode en eigen ontwikkeling

In onze adviestrajecten werken we met de Bildung development-tool, gerichte interventies en activerende werkvormen zoals Theory U, Socratische Dialoog of Design Thinking. We delen onze expertise en helpen je Bildung te implementeren als:

Ideaal & strategie

We onderzoeken gezamenlijk jullie visie op leren en ontwikkelen. Welke strategie is nodig om deze visie te realiseren en hoe koppelen we die aan de doelstellingen van jouw organisatie? Hoe kunnen we relevante interne en externe stakeholders vanaf het eerste moment hierbij betrekken?

Methode & organisatiewijze

We brengen in beeld wat jouw visie en strategie vraagt van de organisatie. Aan welke praktische en formele voorwaarden moet dan zijn voldaan? En hoe maak je Bildung waar in de (les)praktijk van alledag?

Jouw eigen ontwikkeling

We bepalen wat jouw bildungsambities vragen van je team en gaan aan de slag met jullie eigen ontwikkeling. Voor Bildung geldt immers: practise what you preach.

Een greep uit ons trainingsaanbod

Aangepast op actuele organisatievragen

people of bildung

Storytelling

De kunst van het verhalen vertellen is eeuwenoud en vandaag nog net zo relevant. Aan de hand van diverse technieken leren teams zichzelf beter uitdrukken op een manier die impact maakt.

members of bildung

Professionaliteit

Optimaal kansen benutten. Bepaal de gewenste en feitelijke professionaliteit als team en identificeer de groeimogelijkheden om effectiever te kunnen presteren.

members of bildung

Motivatie en wilskracht

Een wetenschappelijke benadering van intrinsieke motivatie met vertaalslag naar de praktijk. Krijg controle over wilskracht en ontdek wat je als team nodig hebt om succesvol te zijn.

members of bildung

Jobcrafting

Met deze bewezen preventieve aanpak van burn-outs krijgen professionals de ruimte om te ontdekken hoe hun werk beter aan kan sluiten op hun kwaliteiten en behoeftes.

members of bildung

Zingeving en werk 

Zonder zingeving loop je uiteindelijk vast. Deze training leidt tot een hernieuwde energie rond je werk door de weg naar binnen te gaan en te herbronnen op wat voor jou de essentie is.

members of bildung

Improvisatie vermogen

Professionals die vastzitten: door te oefenen met improvisatie kan er een nieuwe flow ontstaan in je team waardoor jullie uitdagingen met nieuwe energie en plezier aangaan.

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Ervaringen van Het Bildung Netwerk

Annemieke Rijke

Adviseur | Partner Buitenboordmotor

De Bildung Academie weet met werkvormen en oefeningen mensen uit hun comfortzone te laten stappen. Mensen die een overstap maken naar een andere sector, moeten vaak een lager salaris accepteren. De module bracht daarin een belangrijke bewustwording met zich mee.

Tanja Jadnanansing

Politica | Bildungdocent | Voorzitter stadsdeel Amsterdam Zuidoost

Wat ik meeneem uit mijn ervaring met De Bildung Academie is het samen het LEF (Luisteren, Empathie en Flexibiliteit) hebben om anders te denken over hoe wij onze samenleving kunnen dienen.

Kees Spijker

Directeur | The New School

Met hulp van De Bildung Academie hebben wij Bildung op een nog bredere manier verweven in ons curriculum. Dit draagt allemaal bij aan ons doel om studenten bewust te blijven maken van hun eigen rol in de wereld.

Vinod Subramaniam

Voorzitter CvB Universiteit Twente | Hoogleraar

Wat ik goed vond aan de samenwerking met De Bildung Academie was de passie, betrokkenheid, innovatieve kracht.

Tamara Beukeboom

Docent Pedagogiek | ROC van Amsterdam

Vanaf het eerste moment was er verbinding en gelijkgestemdheid over wat onderwijs zou moeten bieden: mensen inzicht geven in zichzelf en de wereld om hen heen, bewustwording creëren en maatschappelijk verantwoordelijkheid aanwakkeren.

Joris van der Krogt

Eigenaar | Hashtagmedia

De Bildung Academie heeft een open manier van werken. Bovendien wordt de mening en het advies van de professionals waar ze mee samenwerken écht gewaardeerd. We werken fijn samen en hoop dit nog vele jaren te doen!

Ahlem Taboubi

Marketeer

Iedereen die betrokken is bij De Bildung Academie heeft liefde voor Bildung en een gezamenlijk doel om jongeren te voorzien van kennis en zelfontwikkeling. Door het gezamenlijk doel ben je bereid om alles uit je werk te halen en lopen samenwerkingen soepel.

Laurens Nooren

Bildungdocent | Partner | Remind Learning

De Bildung Academie biedt ruimte en reflectie aan studenten in een context waarin schaarste en keuzestress de norm is.

This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Het Bildung Netwerk

Kennis en ervaring uit verschillende domeinen

Persoonlijke-professionele en maatschappelijke uitdagingen vragen om samenwerking over de grenzen van verschillende disciplines heen. Daarom bundelen we krachten met mensen en organisaties in Het Bildung Netwerk. We bewegen ons in het onderwijs, de wetenschap, de kunst, de publieke sector en het duurzame bedrijfsleven.

No items found.
This is some text inside of a div block.
This is some text inside of a div block.

Persoonlijk en vrijblijvend

Plan kennismaking

We begrijpen dat het fijn kan zijn om te sparren over wat we voor jou en jouw organisatie kunnen betekenen.

Plan een persoonlijke en vrijblijvende kennismaking door op een beschikbare datum in de agenda te klikken. Dan helpen we je graag bij het beantwoorden van je vragen.

Veelgestelde vragen

Wat zijn jullie tarieven?

De Bildung Academie realiseert adviestrajecten van verschillende omvang en intensiteit (van één of enkele sessies tot langdurige samenwerkingen). Samen kijken we wat er binnen jullie beschikbare budget mogelijk is. Hierbij werken we met een vaste prijs of uurtarief. Het tarief bepalen we samen afhankelijk van de complexiteit, omvang en duur van het adviestraject.

Welke aanpak en methodes gebruiken jullie?

We beginnen met een eenmalige startsessie waarin we inspireren en samen de juiste startvraag en doelen identificeren. Daarbij kan de startsessie worden ingezet voor een Bildung-nulmeting: samen kijken we waar jullie nu staan.

Onze adviezen werken we uit met gerichte interventies en activerende werkvormen zoals Theory U, Socratische Dialoog, Design Thinking. In dit proces hanteren wij steeds de de Bildung Development-tool: een instrument waarmee we samen de voornaamste bildungkansen, -uitdagingen en vervolgstappen bepalen.

Met welke vragen & thema’s kan ik bij jullie terecht?

Wij adviseren bij vragen over onderwijs, leren en ontwikkelen. Vraagstukken over Bildung en aangrenzende thema’s als democratisch burgerschap, (mentaal) welzijn, jongerenparticipatie, (persoonlijk) leiderschap, life- en 21st century skills, onboarding & retainment van (jonge) medewerkers, zingeving, onderwijsinnovatie, blended learning, studenten eigenaarschap, kansengelijkheid en persoonlijk-professionele ontwikkeling.

Op basis van onze kennis en ervaring helpen we met het (door)ontwikkelen van opleidingen, leertrajecten, en traineeships voor jongeren, young professionals, docenten en trainers.

Wat is Bildung?

Bildung is je actief, bewust en ethisch verhouden tot je innerlijke zelf, de ander en de wereld. Het staat voor het ideaal dat mensen zich zo breed mogelijk persoonlijk ontwikkelen en maatschappelijke verantwoordelijkheid dragen.

Wij hebben ons laten inspireren door het gedachtegoed van klassieke bildungsdenkers als Wilhelm von Humboldt (1767 - 1835) en Theodor Adorno (1903-1969), maar ook door hedendaagse denkers als Gert Biesta, Martha Nussbaum en Roman Krznaric.

Lees meer over Bildung en onze ontstaansgeschiedenis

Hoelang duurt een adviestraject?

Wij adviseren in kortlopende en langdurige trajecten. Van een eenmalige startsessie tot een langdurige samenwerkingsrelatie waarin we van begin tot eind meewerken in verschillende rollen.

Wat levert Bildung advies mijn organisatie op?

Wij helpen Bildung realiseren in verschillende projecten en contexten. De vertaling van jullie ambitie naar een onderwijs- en werkpraktijk. De uitkomsten hangen af van jullie behoeftes en doelstellingen. Denk bijvoorbeeld aan advies op het gebied van;

 • een concrete visie rondom onderwijs, leren & ontwikkelen, en hoe deze te realiseren;
 • werkvormen & best practices om Bildung op een doeltreffende manier te implementeren;
 • een strak georganiseerd proces om jullie ambities rondom onderwijs, leren en ontwikkelen te verwezenlijken;
 • goede training en voorbereiding voor de professionele ontwikkeling van jezelf, jouw teamleden en werknemers.

Wat gebeurt er na de samenwerking?

We nodigen organisaties met wie we samenwerken uit voor Het Bildung Netwerk. Een collectief van mensen en organisaties met de wil om in verbinding met zichzelf en anderen maatschappelijke verantwoordelijkheid te dragen. Samen bouwen we aan de universiteit van de 21e eeuw: het ideaalbeeld rondom onderwijs, leren & ontwikkelen.

Het Bildung Netwerk betekent voor jouw organisatie onder andere: 

 • Nieuw talent: bouw relaties op met toekomstige medewerkers, trainers of coaches
 • Zichtbaarheid: ga mee in de communicatie naar onze talentpool, het zakelijk netwerk en PR
 • Positionering: verstevig je profilering op maatschappelijke betrokkenheid en ontwikkeling van mensen
 • Zakelijk netwerk: wissel best practices uit, bouw coalities en benut hiermee samenhangende kansen

Lees hier meer over Het Bildung Netwerk.

Wat is De Bildung Academie?

De Bildung Academie ontwikkelt programma’s en biedt training, coaching en advies rondom persoonlijke-professionele ontwikkeling en maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef. 

In onze ideale wereld brengen we zo veel mogelijk mensen in contact met zichzelf en in verbinding met anderen. Als collectief pakken zij persoonlijke en maatschappelijke uitdagingen aan.

Daarom bouwen we aan de universiteit van de 21e eeuw. Dat doen we samen met Het Bildung Netwerk: een community die bestaat uit nieuwe generaties studenten en (young) professionals, docenten, kunstenaars, wetenschappers en organisaties binnen de publieke sector, het onderwijs en het duurzame bedrijfsleven.