Masterclass Bildungadviseur

Wil jij Bildung in jouw organisatie of lespraktijk integreren? Wil je jezelf inhoudelijk ontwikkelen en bijdragen aan het creëren van een betere maatschappij? Heb je de behoefte om impact te maken door te werken aan een breder wereldbeeld en een betere maatschappij?

Wij geloven dat zowel de weg van innerlijke ontwikkeling als de weg naar een duurzame samenleving beter vormgegeven kan worden. Bildung biedt antwoorden en oplossingen. Het is daarom ook ons streven om het bildungsideaal - mensen zo volledig mogelijk tot ontwikkeling brengen - voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken.

De masterclass tot Bildungadviseur draagt bij aan het waarmaken van deze missie. De handvatten die je gedurende deze masterclass krijgt over Bildung helpen jou (en anderen in jouw omgeving) verder op weg.

INSCHRIJVENAANMELDEN
Bildung Academie studenten in een kring
Informatie & aanmelden

PERSOONLIJK EN OPEN ONDERWIJS

In deze masterclass gaan we dieper in op de filosofie van bildungsonderwijs, actieve en creatieve werkvormen, de kunst van het spreken en adviseren. Zo kun je na het afronden van deze masterclass anderen ondersteunen bij het bouwen van Bildung als coach, projectcoördinator, trainer of adviseur.

Hoe dat eruitziet? Je kan bijvoorbeeld door middel van co-creatie ondersteuning bieden bij het ontwikkelen van onderwijsprogramma's of trainingstrajecten. Ook kun je helpen met het herzien of opzetten van nieuwe curricula. Daarnaast ontwikkel je het vermogen om anderen te ondersteunen bij de totstandkoming van bottom-up initiatieven en bewegingen binnen de muur van jouw organisatie of lespraktijk.

Voor wie?

Deze masterclass richt zich op pro-actieve en creatieve (young-)professionals en studenten die de creatiekracht en het verantwoordelijkheidsgevoel hebben om nieuwe maatschappelijke of professionele initiatieven te realiseren.

aanmeldenVRAAG INFO GESPREK AAN
Bildung Alumni Isa

"Deze opleiding heeft mij bewust gemaakt van wat ik allemaal in mijn leven heb gedaan, de keuzes die ik heb gemaakt en waar ik naartoe wil. Mede doordat je met je eigen expertise invloed hebt op de inhoud, heb ik veel gewerkt aan mijn eigen persoonlijke ontwikkeling.

Door te werken vanuit verschillende perspectieven en achtergronden, heb ik een rijk beeld gekregen wat Bildung voor mij als professional kan betekenen en hoe je het in de praktijk brengt."

Eline Daling
Projectleider Meerwegen Opleidingsschool
Lees het hele verhaal

programmastructuur

Gedurende een periode van 14 weken kom je met een klein gezelschap van circa 12 deelnemers drie dinsdagavonden per maand bijeen.

Momenteel is de masterclass in doorontwikkeling en kijken we opnieuw naar de vorm met eventueel geïnteresseerde deelnemers. Afhankelijk van de individuele behoeftes wordt de masterclass verder vormgegeven.

De volgende elementen staan centraal:

Jouw leerproces

We hanteren een vraaggestuurde manier van onderwijzen. Dat betekent dat de masterclass door jou en andere deelnemers mede wordt vormgegeven. Aan de hand van jouw behoeftes en wat je anderen kan bieden, bepaal je jouw rol en houding in deze masterclass. Wij geloven niet alleen in het overdragen van theorie, maar laten je ook ervaren en doen. Alles wat je leert, zet je om in actie en vervolgens reflecteer je op dat proces.

De bildungsfilosofie

Je leert alles over Bildung als onderwijsfilosofie, het geschiedkundig perspectief en de maatschappelijke relevantie. Ook leer je meer over ontwerpprincipes, onderdelen en werkvormen van bildungsonderwijs.

Actieve en creatieve werkvormen

Hoe besteed je meer aandacht aan jezelf om tot nieuwe inzichten te komen en je creatieve vermogen te stimuleren? Hoe leer je expertises en kennis van een groep te bundelen om een duurzame oplossing uit te werken? Om dat te leren, nemen wij je mee in werkvormen zoals Art Based Learning en Deep Democracy.

De zakelijke kant: kunst van spreken en adviseren

Hoe begeleid je een traject of project? Wat voor werkvormen kun je in je gesprekken gebruiken? Hoe sluit Bildung daarop aan? Samen met experts uit bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de kunst of de publieke sector, maak je de vertaalslag van theorie naar praktijk. Zo ga je in oefensituaties aan de slag met verschillende adviesscenario's, leer je te onderhandelen en ontdek je hoe marketing & sales werkt.

Bildung academie halfjaarprogramma
Bildung academie halfjaarprogramma
Bildung academie halfjaarprogramma
Bildung academie halfjaarprogramma

WAT JE ERUIT HAALT

  • Je doet theoretische basiskennis en praktijkervaring op in methodes zoals materialisatie, Deep Democracy, dynamische oordeelsvorming, coachingstechnieken en diverse gespreksvormen.
  • Je wordt onderdeel van de bildungbeweging met meer dan 2000 alumni, 600 (oud-)vrijwilligers en duizenden docenten. Ook staan we in verbinding met de (nieuwe) leiders van Nederland en daarbuiten. Zowel binnen organisaties, onderwijs en maatschappelijke initiatieven.
  • Bij het afronden van deze masterclass word je gecertificeerd Bildungadviseur en kun je vanuit jouw eigen werkveld Bildung toepassen als ideaal, methode en organisatiewijze. In overleg bestaat ook de mogelijkheid om samen te verkennen of je aan onze missie wilt werken.
  • Op persoonlijk vlak ontwikkel je je organisatorische, communicatieve, adviserende en verbindende vaardigheden.
aanmeldenVRAAG INFO GESPREK AAN

trainers en gastexperts

Om recht te doen aan de veelzijdigheid van het leven, vinden wij het belangrijk om verschillende experts uit diverse disciplines gedurende onze opleidingen uit te nodigen. Met een breed netwerk van meer dan 180 gastdocenten, betrekken wij tijdens deze masterclass daarom professionals uit domeinen zoals de politiek, het onderwijs, de wetenschap, het bedrijfsleven en de kunst.

In het verleden is de masterclass door Michiel Tolman, Dylan Vianen en diverse professionals gecoördineerd.

Michiel Tolman
Michiel Tolman
Directeur De Bildung Academie
Dylan Vianen
Dylan Vianen
Hoofd Bildung Onderwijsadvies

kosten

De kosten voor deze masterclass bedragen € 1.750,- (vrij van BTW). Het is mogelijk om het volledige bedrag in één keer of in drie termijnen te betalen.

faq

Aan wat voor soort opdrachten werkt De Bildung Academie momenteel?

Bildungadviseurs hebben onder andere het honoursvak Vorming in Vloeibare Tijden ontwikkelt en treden op als kritische vriend voor het practoraat Brede Vorming van het ROC Friese Poort.

Ook ondersteunen we de VU in de totstandkoming van de A Broader Mind course; een programma dat voor alle bachelorstudenten samen met studenten, docenten en medewerkers is vormgegeven. Hierin staan persoonlijke vorming en het leren aangaan van maatschappelijke uitdagingen centraal.

Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?

Na het versturen van je aanmelding nemen wij telefonisch contact met je op. Tijdens dit gesprek stemmen wij vrijblijvend met elkaar af of deze masterclass aansluit op jouw behoeftes en geven we meer informatie over de inschrijvingsprocedure.

Bij het voltooien van je inschrijving vragen wij jou om een korte motivatiebrief van ± 500 woorden aan te leveren. Vervolgens nodigen we je uit voor een matchingstraject. Dit kan bijvoorbeeld een gesprek zijn, maar ook een middag waar je andere potentiële deelnemers ontmoet of een assessment maakt.

Aan de hand van matchingtraject kijken wij hoe de masterclass verder wordt vormgegeven. Behoeftes van jou als deelnemer worden dus doorvertaald in de definitieve invulling van deze masterclass. Hierna laten wij jou weten of je bent toegelaten en volgt de officiële startdatum met verdere informatie.

Wat is de intensiteit van deze masterclass?

Gemiddeld kom je drie avonden per maand bijeen. Vooraf aan iedere sessie ben je (afhankelijk van je eigen enthousiasme) 1.5 tot 2 uur bezig met de voorbereiding.

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt voor je inschrijving op onze nieuwsbrief!
We hebben je een mail toegestuurd met de bevestiging.
Oops! Something went wrong while submitting the form.