Over de bildung academie

Ontdek onze missie, visie en geschiedenis

missie

De Bildung Academie streeft ernaar eigentijdse Bildung, voor iedereen die wil, toegankelijk te maken. Zo verrijken wij het welzijn van mens en samenleving en leveren we een positieve bijdrage aan de belangrijke maatschappelijke uitdagingen van vandaag.

Dit doen wij door innovatief bildungsonderwijs te ontwikkelen en samenwerkingen aan te gaan met organisaties in het onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke domein.

visie

Wij geloven in de kracht en potentie van de mens. Ieder individu draagt mogelijkheden en talenten in zich die door bewuste en begeleide vorming kunnen worden ontdekt en ontwikkeld. Dat is intrinsiek waardevol en vandaag de dag belangrijker dan ooit.

Onze wereld verandert onomkeerbaar en fundamenteel. Grensoverstijgende vraagstukken als klimaatverandering, digitalisering en polarisatie dagen ons uit tot innovatie. Een voortdurend bombardement van informatie bemoeilijkt een adequate oriëntatie op de werkelijkheid. En steeds meer mensen hebben moeite om richting en betekenis aan het eigen leven te geven. Deze ontwikkelingen vragen om nieuwe manieren van leven, leren en werken.

Bildung draagt bij aan een toekomstbestendige vorming van individuen, organisaties en gemeenschappen. Diepgewortelde persoonsvorming die mensen in staat stelt zelfstandig te denken en te handelen en samenwerkingen aan te gaan over sociale, culturele of disciplinaire grenzen heen. De volledige ontwikkeling van de mens als mens; hoofd, hart en handen.

Wij vertalen het klassieke bildungsideaal naar deze tijd om de weerbaarheid van individu en samenleving te versterken en de persoonlijke en collectieve leergierigheid te vergroten.

Geschiedenis

De Bildung Academie is ontstaan uit een verlangen naar onderwijs waarin mensen zich volledig kunnen ontwikkelen en waarin iedereen zich bewust en actief leert verhouden tot zichzelf, de ander en de wereld om hen heen. Dit is onderwijs waarin ruimte is voor Bildung.

In 2014 kwamen wij met een grote groep studenten en docenten bijeen, omdat wij ondervonden dat bestaande onderwijsinstellingen - van basisschool tot universiteit - er onvoldoende in slagen om aan dit verlangen tegemoet te komen. We namen een besluit: als Bildung is wat we missen, gaan we er niet alleen over praten of over denken, maar gaan we het zelf doen.

Bij het ontwikkelen van onze ideeën vonden we inspiratie in het werk van klassieke bildungsdenkers als von Humboldt, Hegel, Nietzsche en Adorno. Eigentijdse inzichten en veranderende tijden vragen echter om een nieuwe invulling van het traditionele bildungsideaal. Daarom hebben wij vanaf het allereerste moment wetenschappers, kunstenaars, sporters, politici en ondernemers vanuit het hele land betrokken om een nieuwe bildungsvisie- en praktijk te realiseren. Samen openden wij in 2015 de deuren van ons eerste onderwijsprogramma voor universitaire bachelorstudenten.

Inmiddels is de kleine groep studenten en docenten uitgegroeid tot een omvangrijke internationale beweging en biedt de academie programma’s aan voor uiteenlopende doelgroepen van alle leeftijden en opleidingsniveaus. Bovendien werken wij samen met organisaties in het onderwijs, bedrijfsleven en maatschappelijke domein om Bildung voor iedereen - een leven lang - toegankelijk te maken.

Onze droom uit 2014 is waar geworden, maar niet afgerond. Bildung gaat immers om voortdurende ontwikkeling. Daarom bouwen wij verder.

Benieuwd hoe we dit toepassen? Ontdek onze opleidingen of bekijk onze samenwerkingsmogelijkheden voor organisaties.