Bildung Halfjaarprogramma

Waar sta jij in een wereld van constante verandering? Hoe verhoud jij je tot jezelf, je medemens en de maatschappij van nu? Hoe zet je al jouw kennis en ideeën om in werk dat bij jou past?

Wij geloven dat je jouw talenten en idealen kunt zien als een uitnodiging om te leren. Een uitnodiging om jezelf te ontmoeten en je grenzen te verleggen, maar ook een kans om de wereld te ontdekken en te transformeren.

Dit programma focust zich erop om te ontdekken wat jouw capaciteiten zijn en welk werk bij jou past. Hierin ontwikkel je niet alleen je kritisch-analytisch vermogen, maar groei je ook op emotioneel, moreel en creatief gebied.

Informatie & aanmelden

In het kort

Gedurende een half jaar lang ga je aan de slag met Bildung en ga je ervaren wie jij bent en wat jou motiveert. Je leert je te verhouden tot anderen en de wereld om je heen. Alles wat je tijdens deze periode leert, blijft niet alleen bij kennis, maar zet je ook om tot actie. Want wat heb je aan kleine of grote ideeën als je niet weet hoe je die toepast in de wereld?

Wij dagen je uit om naar jezelf te kijken, je eigen leerdoelen te formuleren en grenzen te verleggen. Daarin speelt groepsdynamiek en de positie die jij inneemt een centrale rol. Samen creëren we een sfeer van veiligheid, vertrouwen en verbondenheid. Zo scheppen we een ruimte om te proberen, te falen en te groeien.

Daarnaast ga je maatschappelijke thema’s onderzoeken die nu relevant zijn, zoals energie, digitalisering of geld. Dit doe je samen met experts uit alle hoeken van de samenleving, zoals de kunstwereld, het bedrijfsleven en de wetenschap. Op die manier ontwikkel je een brede multidisciplinaire blik op dergelijke thema's. Met een uiteenlopende groep deelnemers leer je netwerken, samenwerken, onderhandelen, ondernemen en maak je van jouw idee werkelijkheid.

Na het afronden van het programma weet je niet alleen waar je voor staat en waar je naartoe wilt, maar leer je ook hoe je daarnaar kan handelen. Ook heb je inzicht in jouw persoonlijke ontwikkeling en capaciteiten door een internationaal erkend assessment-systeem van Ubiquity University.

Voor wie?

Dit inspannende programma richt zich op nieuwsgierige en actieve hbo- en wo-studenten met minimaal één jaar studie-ervaring of bachelor- en masterstudenten die maximaal drie jaar zijn afgestudeerd.

De verschillende achtergronden van mensen in de groep biedt de ruimte om mensen te ontmoeten en te leren kennen waar je normaliter niet snel mee in contact komt. Tegelijkertijd stimuleert deze diversiteit aan studieachtergronden en leeftijdscategorieën een omgeving waar je van elkaars perspectieven leert.

Val je buiten dit profiel en heb je toch interesse in het volgen van dit programma? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen of het past.

"Eigenlijk zocht ik Bildung zonder dat ik het door had."

Isa
Bildung Alumna 2018/19
Lees het hele verhaal

programmastructuur

Het programma bestaat uit drie fases, die op hun beurt elk weer bestaan uit een opstart, een middenstuk en een afronding. De afronding bestaat uit een publieke presentatie waarin je uiting geeft aan wat je hebt geleerd, de zogeheten 'materialisatie'. Het programma vindt iedere maandag tot en met woensdag plaats. Op de andere dagen is er ruimte voor bijvoorbeeld een bijbaan. Naar verwachting ben je ± 28 uur per week bezig met dit programma.

Maandag | 09:00 - 17:00
Staat in het teken van ‘Persoonlijke vorming’, waarbij voornamelijk ethische en empathische competenties worden ontwikkeld.

Dinsdag | 09:00 - 17:00
Staat in het teken van de ‘Maatschappelijk actuele modules’. Hier ligt de focus op de ontwikkeling van de kerncompetenties ethiek en kritisch analytisch denkvermogen.

Woensdag | 09:00 - 17:00
Staat in het teken van ‘Transitie & handelen’. Je focus wordt naar buiten verlegd en je gaat onder begeleiding aan de slag met een door jou geselecteerd project of experiment. De nadruk ligt hier op de kerncompetentie expressie en persoonlijk leiderschap.

Dit programma biedt jou de context waarin je je als mens volledig kunt ontwikkelen. Daarbij leer je om vanuit je eigen kracht maatschappelijke vernieuwing te realiseren.

Introductieweekend

Het begin van het programma wordt feestelijk ingeluid met een introductieweekend.

Fase 1

In de eerste fase word je geïntroduceerd aan alles wat Bildung aan ervaringen biedt. Je stelt persoonlijke leervragen op en ondervindt hoe het is om zelf verantwoordelijk te zijn voor jouw eigen ontwikkelingstraject. Ook leer je hoe je jezelf uitdrukt en kom je in aanraking met wie je bent, waar je voor staat en wat je waarden zijn. Op deze manier geef je je eigen ontwikkeling gericht vorm.

Fase 2

In de tweede fase ga je je richten op persoonlijke en maatschappelijke vraagstukken. Ook ga je werken aan vaardigheden die jij belangrijk vindt en ontdek je wat er nodig is om daar te komen. Je gaat risicovolle experimenten aan en onder intensieve begeleiding van gidsen en coaches werk je aan jouw eigen project. Op regelmatige basis blijven gastdocenten vanuit verschillende disciplines (zoals de wetenschap, de kunst, ondernemerschap en publieke sector) interactieve colleges geven rondom maatschappelijk relevante thema's.

Fase 3

In de laatste fase bereiden wij je voor op het leven na het volgen van het programma. Hoe ga je de inzichten en ervaringen die je het afgelopen half jaar hebt opgedaan meenemen en actief uiten in de buitenwereld? We verbinden idealisme aan realisme door vanuit jouw waardes op zoek te gaan naar projecten, stages of werkplekken die écht bij jou passen.

Wat je eruit haalt

  • Je wordt je bewust van jouw eigen potentieel en ontwikkelt een persoonlijk waardenkader. Ook werk je aan de kerncompetenties expressie, empathie, kritische-analyse en ethiek.
  • Je breidt jouw kennis op een interdisciplinaire manier uit over maatschappelijk relevante thema’s waardoor je nieuwe, originele en creatieve invalshoeken kunt bedenken voor bestaande uitdagingen.
  • Wat je leert pas je toe door het om te zetten tot een concrete activiteit die jij zelf bepaalt, zoals het creëren van een film, het volgen van een stage of het maken van een kunstwerk.
  • Je leert hoe jij je volledig kan ontwikkelen en hoe je vanuit jouw eigen kracht maatschappelijke vernieuwing realiseert; je weet je actief te verhouden tot jezelf, de ander en de wereld om je heen.
  • Doordat je verantwoordelijk bent in het vormgeven, volgen en evalueren van je eigen leerproces, word je effectiever en doelgerichter in het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Op die manier leer je langdurige focus aan te brengen in je persoonlijke ontwikkeling.

experts

Met een breed netwerk van meer dan 180 gastdocenten, verzorgen we interessante en interactieve gastcolleges over bijvoorbeeld identiteit, overtuigingskracht of geld. Deze experts zijn onder meer werkzaam in domeinen zoals de wetenschap, (semi-)publieke sector, kunst- en theaterwereld of het bedrijfsleven. In aansluiting daarop vinden er passende activiteiten plaats die een koppeling leggen tussen de inhoud van de colleges, de groep en jouzelf.

Een greep uit de mogelijke gastdocenten:

Astrid Elburg
Organisatieadviseur
Aynouk Tan
Mode-filosoof
Eugène Sutorius
Retorica
Hans Schnitzler
Filosoof
Klaas van Egmond
Duurzaamheid & geologie
Marleen stikker
Technologie & maatschappij

kosten

De totale kosten voor dit programma bedragen € 2.950,- (vrij van BTW). Het is mogelijk om het bedrag in één keer of in drie termijnen te betalen. De eerste tien aanmeldingen ontvangen 5% korting op de totaalprijs.

faq

Wat is Bildung?

Bildung helpt jou om jezelf zo volledig mogelijk tot ontwikkeling te brengen. Een ontwikkeling die persoonlijk, breed, bewust en betrokken is.

Je ontwikkeling is persoonlijk, omdat het gaat om jouw houding in de samenleving en jouw perspectief op de wereld. Het is breed, omdat het gaat over jouw volledige ontwikkeling. De ontwikkeling gebeurt bewust, omdat je zelf leerdoelen formuleert en daarop reflecteert. Ook is de ontwikkeling betrokken, omdat het plaatsvindt in wisselwerking met de mensen en de samenleving om je heen.

Lees hier meer over wat Bildung voor ons betekent.

Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?

Na het versturen van je aanmelding nemen wij telefonisch contact met je op. Tijdens dit gesprek stemmen wij vrijblijvend met elkaar af of deze opleiding aansluit op jouw behoeftes en geven we meer informatie over de inschrijvingsprocedure.

Bij het voltooien van je inschrijving vragen wij jou om een korte motivatiebrief van ± 500 woorden aan te leveren. Vervolgens nodigen we je uit voor een matchingstraject. Dit kan bijvoorbeeld een gesprek zijn, maar ook een middag waar je andere potentiële deelnemers ontmoet of een assessment maakt.

Aan de hand van het matchingtraject kijken wij naar hoe het programma verder wordt vormgegeven. Behoeftes van jou als deelnemer worden dus doorvertaald in de definitieve invulling van het programma. Hierna laten wij jou weten of je bent toegelaten en volgt de officiële startdatum met verdere informatie.

Krijg ik een diploma?

Na voltooiing van het programma ontvang je een certificaat van deelname.

Hoe word ik beoordeeld?

Wij gebruiken een competentiegericht en online toetsingssysteem. Jouw leerproces wordt door middel van uitgebreide feedback van medestudenten, meesters en gidsen in kaart gebracht op de vier kerncompetenties ethiek, empathie, expressie en kritische-analyse. Door het doen van creatieve opdrachten, materialisaties en reflectie laat jij zien welke competenties je ontwikkelt.

Aan het einde van het programma wordt er van je verwacht dat jij je bewust ontwikkeld hebt in minstens drie van de kerncompetenties. Door middel van een online portfolio en je opgedane zelfkennis, kan jij aan het einde van het jaar duidelijker dan ooit laten zien wat jij hebt geleerd en hoe jij je hebt ontwikkeld als mens.

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt voor je inschrijving op onze nieuwsbrief!
We hebben je een mail toegestuurd met de bevestiging.
Oops! Something went wrong while submitting the form.