Wat is Bildung?

Leer wat Bildung is en wat het voor ons betekent

Bildung staat voor het ideaal om mensen zo volledig mogelijk tot ontwikkeling te brengen.

In de ontwikkeling van een 21ste eeuw bildungsvisie, hebben wij ons laten inspireren door het gedachtegoed van Theodor Adorno (1903-1969), hedendaagse denkers als Gert Biesta, Martha Nussbaum en Roman Krznaric, maar ook door Wilhelm von Humboldt.

Ervaringen uit onder andere de kunst, onze eigen onderwijservaring, maar ook de Nederlandse Wet op hoger onderwijs, wetenschappelijk onderzoek en vele andere mensen en organisaties, hebben verder bijgedragen aan onze bildungsvisie.

"Ieder individu, afhankelijk van zijn behoeften en mogelijkheden en gebonden aan de grenzen van zijn kracht, moet de kans hebben zich te ontwikkelen volgens zijn innerlijke persoonlijkheid."

- Wilhelm von Humboldt (Gesammelte Schrifte I, p. 111)

voor ons is bildung holistische, activerende en open vorming

Holistisch

Bildung is integrale of holistische vorming. Dat betekent:

"De universiteiten schenken mede aandacht aan de persoonlijke ontplooiing en aan de bevordering van maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef."

- Wet Hoger Onderwijs, Artikel 1.3, vijfde lid.

Activerend

Bildung is activerende vorming. Daarmee bedoelen we:

Open

Bildung is open vorming. Dat wil zeggen:

Wij bieden jou een goed doordacht, hoogstaand aanbod van lezingen, workshops, gesprekken, excursies en oefeningen aan, om je optimaal in staat te stellen jezelf te ontwikkelen op een manier die past bij jou.

Onze programma's vergen discipline en zijn besloten, juist zodat je jezelf daarbinnen in vrijheid kan ontwikkelen en jouw eigen stem kunt vinden.

Benieuwd hoe we dit toepassen? Ontdek onze opleidingen of bekijk onze samenwerkingsmogelijkheden voor organisaties.