Hans Schnitzler

Hans Schnitzler

Filosoof, spreker, columnist en publicist Hans Schnitzler is mede-grondlegger en (gast)docent van De Bildung Academie

Hans Schnitzler is columnist voor het onderzoeksjournalistieke platform Follow The Money. Daarnaast is hij regelmatig te gast bij televisie- en radioshows en is hij keynote spreker op bijeenkomsten over technologie, ethiek en onderwijs. De invloed van digitalisering, technologie en kunstmatige intelligentie op ons alledaagse leven staan centraal in zijn werk.

Sinds het afronden van zijn studie filosofie aan de VU, houdt hij zich bezig met het uitwerken van filosofische inzichten en schrijven van essays en opiniestukken. In 2017 publiceerde hij het boek "Kleine filosofie van de digitale onthouding". Dit boek is ontstaan uit wederzijdse inspiratie bij het begeleiden van studenten bij De Bildung Academie.

Onder andere gesproken op

  • Radboud Universiteit: Worstelingen van de smartphone-mens
  • Pakhuis de Zwijger: Filosofie van de digitale onthouding
  • Stadsschouwburg: Facebook Farewell Party

Bildung altijd gekoppeld aan passende thematiek

Hans Schnitzler is betrokken, kritisch en ontwapenend. Zijn ervaring in multidisciplinaire kunstprojecten en als filosoof, loopbaancoach en docent geschiedenis in het (hoger) onderwijs, neemt hij mee als spreker.

Meer dan ooit staat in deze digitale tijd de vraag naar het "goede leven" centraal. Hoe draagt de inrichting van de publieke sfeer daaraan bij? Dergelijke vragen vallen onder de bevoegdheid en verantwoordelijkheid van onze politieke en bestuurlijke elite. Maar we staan ook voor een persoonlijke uitdaging.

We zijn namelijk voortdurend bereikbaar en verbonden, maar welke prijs betalen wij daar eigenlijk voor? Wat is het effect van offline gaan in een wereld die altijd online is? Wat is de impact van digitalisering op jou als mens?

Continue blootstelling aan notificaties en updates gaan niet alleen ten koste van ons concentratie- en aandachtsvermogen, maar het heeft ook destructieve gevolgen op onze empathie. Dan spreken wij nog niet eens over het feit dat de data-industrie ons disciplineert en daardoor invloed heeft op de manier hoe we denken.

Met inzichten en oefeningen weerbaarheid stimuleren. Zo zet Hans Schnitzler mensen aan tot kritisch denken over de rol die onze digitale middelen spelen op dergelijke maatschappelijke ontwikkelingen. Denk bijvoorbeeld aan een digitale onthouding waar geen vrijheid van, maar vrijheid tot technologie wordt gecreëerd.

Hans Schnitzler is zowel in te huren voor een eenmalige lezing of workshop, als voor een reeks workshops of meerdaagse trainingen.

Wat anderen zeggen

Media

Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem gerust contact op.
Vraag een vrijblijvend gesprek aan
We stellen het op prijs dat je ons benaderd en kijken ernaar uit om je te spreken. We nemen binnen drie werkdagen contact met je op.
Oops! Something went wrong while submitting the form.