Masterclass Retorica

Hoe vertel je een overtuigend verhaal? Hoe kun je mensen gemakkelijk meekrijgen in jouw ideeën en enthousiasmeren zonder al teveel weerstand? Wat is jouw retorische kracht en uitdaging?

Tijdens de Masterclass Retorica beantwoord je deze en aanverwante vragen. Je gaat op zoek naar hoe je vanuit jouw persoonlijkheid de aandacht van anderen weet te grijpen en hoe je hen tot verwondering brengt.

In een gevarieerde groep deelnemers ga je aan de slag met stemgebruik, houding, improvisatie en tekstopbouw. Dit doe je door het volgen van colleges en workshops, maar ook vooral door gewoon te proberen.

INSCHRIJVENAANMELDEN
Bildung Academie studenten in een kring
Informatie & aanmelden

PERSOONLIJK EN OPEN ONDERWIJS

Om met jouw spreken de aandacht van een publiek te veroveren, vormen jouw competenties, overwegingen en denkwijzen het uitgangspunt tijdens deze masterclass. Daarnaast is er veel ruimte om te ervaren, te reflecteren en te discussiëren.

Vaak zul je merken dat je al veel meer kunt dan je denkt, maar gelukkig is er ook voldoende ruimte om te falen en daarvan te leren. Door te luisteren, te ervaren en te doen, leer je vertrouwen op te bouwen in je publiek en in jezelf. Zo leer je in vertrouwde én nieuwe omgevingen een krachtig verhaal neer te zetten.

Voor wie?

Deze masterclass is voor (young-)professionals en studenten die de kunst van het openbaar spreken eigen willen maken.

aanmeldenVRAAG INFO GESPREK AAN
Bildung Alumni Isa

''Over je eigen stemgebruik, houding/gebaren en spreekstijl – en wat het effect daarvan is – leer je niet alleen door te doen, maar ook door te kijken naar anderen. Dat is soms confronterend, maar ook bevrijdend. Die kennis is bovendien niet alleen inzichtelijk voor publiek spreken, maar eigenlijk in veel meer situaties waarin je communiceert.

En juist omdat het allemaal al confronterend genoeg is, was de groep continu hecht en solidair, en hielpen zij elkaar om verder te komen. Een bijzondere, maar ook gewoon erg leuke ervaring; er viel gelukkig ook veel te lachen.”

Ammeke Kateman
Islamwetenschapper
Lees het hele verhaal

programmastructuur

In een combinatie van klassieke "lessen", interactieve workshops, verschillende oefenopdrachten en uitgebreide reflectiemomenten, ga je in 8 tot 12  sessies aan de slag met retorica.

Momenteel is het programma in doorontwikkeling en kijken we opnieuw naar de vorm met eventueel geïnteresseerde deelnemers. Afhankelijk van de individuele behoeftes wordt deze masterclass verder vormgegeven.

De masterclass bestaat uit de volgende elementen:

Kennis

Wat maakt iemand effectief in het overbrengen van een bepaalde boodschap in een verbale context? Hoe zet je jouw lichaam retorisch in? Hoe maak je een lastig verhaal behapbaar? Op theorieniveau wordt er gebruikgemaakt van kennis uit de klassieke en moderne retorica om antwoord te geven op deze vraag. Je leert dus wat retorica inhoudt en je ontwikkelt een gevoel voor wat een speech goed maakt. Bovendien doe je inzichten op over de retorische krachten en tekortkomingen van jezelf en die van de groep.

Bildung

De verhouding tussen jou als individu, als deel van een groep en als deel van een samenleving staat centraal. Want overtuigingskracht is geen objectief iets; het komt tot stand in de interactie tussen jou en de groep, maar ook tussen spreker en publiek.

Doen

Je gaat van binnen naar buiten; vanuit een idee breng je jouw speech tot leven en leer je te improviseren. Door oefeningen uit het theater en de voordrachtskunst, wordt theorie omgezet in kunde, waarbij tekstopbouw, stem en houding naar voren komen.

Bildung academie halfjaarprogramma
Bildung academie halfjaarprogramma
Bildung academie halfjaarprogramma
Bildung academie halfjaarprogramma

WAT JE ERUIT HAALT

  • Je wordt een krachtige spreker in formele en informele situaties. Je leert een overtuigende toespraak te geven, maar kunt het ook in alledaagse situaties toepassen, zoals bij het voeren van een discussie of tijdens het solliciteren.
  • Je leert theoretische inzichten te combineren met praktische ervaringen; je ontdekt een variatie aan inhoudelijke en stijlkundige technieken om op een effectieve manier je boodschap over te brengen.
  • Je ontwikkelt zelfverzekerdheid, waardoor je plezier gaat ervaren in het spreken.
aanmeldenVRAAG INFO GESPREK AAN

trainers en gastexperts

Om recht te doen aan de veelzijdigheid van het leven, vinden wij het belangrijk om verschillende experts uit diverse disciplines gedurende onze opleidingen uit te nodigen. Met een breed netwerk van meer dan 180 gastdocenten, betrekken wij tijdens deze masterclass daarom professionals uit domeinen zoals de politiek, het onderwijs, de wetenschap, het bedrijfsleven en de kunst.

Een greep uit de mogelijke gastdocenten:

Dylan Vianen
Dylan Vianen
Hoofd Bildung Onderwijsadvies
Michiel Tolman
Michiel Tolman
Directeur De Bildung Academie

kosten

De kosten voor dit programma bedragen € 1.750,- (vrij van BTW). Het is mogelijk om dit bedrag in één keer of drie termijnen te betalen.

faq

Hoe ziet de aanmeldprocedure eruit?

Na het versturen van je aanmelding nemen wij telefonisch contact met je op. Tijdens dit gesprek stemmen wij vrijblijvend met elkaar af of deze masterclass aansluit op jouw behoeftes en geven we meer informatie over de inschrijvingsprocedure.

Bij het voltooien van je inschrijving vragen wij jou om een korte motivatiebrief van ± 500 woorden aan te leveren. Vervolgens nodigen we je uit voor een matchingstraject. Dit kan bijvoorbeeld een gesprek zijn, maar ook een middag waar je andere potentiële deelnemers ontmoet of een assessment maakt.

Aan de hand van het matchingtraject kijken wij naar hoe de masterclass verder wordt vormgegeven. Behoeftes van jou als deelnemer worden dus doorvertaald in de definitieve invulling van deze masterclass. Hierna laten wij jou weten of je bent toegelaten en volgt de officiële startdatum met verdere informatie.

Wat is de intensiteit van deze masterclass?

Iedere maand kom je gemiddeld drie avonden bijeen. Vooraf aan iedere sessie ben je (afhankelijk van je eigen enthousiasme) 1.5 tot 2 uur bezig met de voorbereiding.

Op de hoogte blijven van deze opleiding? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!
Bedankt voor je inschrijving op onze nieuwsbrief!
We hebben je een mail toegestuurd met de bevestiging.
Oops! Something went wrong while submitting the form.